Algemeen     Vrij zwemmen     Puppy zwemmen     Aqua-therapie

* Ivm de weinige interesse in de Aquatherapie en onze gezinsuitbreiding hebben we besloten voorlopig te stoppen met de echte aquatherapie. Natuurlijk kunt u wel gewoon komen zwemmen met uw hond(en).

 

Aquatherapie / hydrotherapie
 Wat is aqua-therapie / hydrotherapie?
Aqua-therapie wordt ook wel hydrotherapie genoemd. Hydrotherapie betekent vrij vertaald 'behandelen in water'. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan zwemmen, maar aquatherapie is meer dan alleen zwemmen.
Aquatherapie voor honden is ruim twintig jaar geleden in Engeland ontstaan. Het werd (en wordt nog steeds) veel gebruikt bij windhonden die voor races worden ingezet, dit om hun optimale conditie te behouden en ook om ze sneller van blessures te laten herstellen.

Zwemmen is één van de beste vormen van fysieke therapie, naast het trainen van hart en longen (conditie) worden namelijk bijna alle spieren gebruikt. Daarnaast is zwemmen een vorm van onbelaste beweging voor de gewrichten, waardoor het zeer geschikt is voor dieren met aandoeningen. Honden die lijden aan aandoeningen van orthopedische* of neurologische* aard hebben veel baat bij hydrotherapie, bijvoorbeeld een aangedaan gewricht wordt soepeler en kan zijn functie beter volbrengen. Uiteindelijk zal de hond makkelijker kunnen bewegen.

Het water dat gebruikt wordt bij hydrotherapie is verwarmd.
Dit is erg belangrijk want warm water zorgt ervoor dat de toevoer van bloed naar de spieren en gewrichten sterk wordt vergroot.
In warm water openen de bloedvaten meer zodat er meer zuurstof naar de spieren gaat en deze hun functie beter kunnen uitvoeren. Daarnaast zorgt het warme water er ook voor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Natuurlijk helpt het ook om honden in de buitenlucht te laten zwemmen, alleen is de temperatuur van het water hier in ons koude kikkerlandje vaak te laag. Hierdoor zullen de bloedvaten juist meer sluiten en zal de doorbloeding van spieren minder zijn, waardoor de spieren sneller verkrampen. Zeker als het buiten kouder wordt moet men uitkijken,  omdat het koude water de kans op blessures vergroot.
 

Welke honden komen er in aanmerking voor hydrotherapie?
Eigenlijk kan iedere hond, jong of oud, starten met hydrotherapie.
Hydrotherapie kan verder worden ingezet voor spierverbetering voor een operatie, herstel na een trauma of operatie en bij overgewicht, spierblessures, een zwakke algehele conditie en bij verminderde mobiliteit (bijvoorbeeld bij oudere honden).

Met hydrotherapie kunnen de volgende behandeldoelen behaald worden:
* verbeteren van de coördinatie
* verbeteren van de mobiliteit
* versterken van de spieren
* verbeteren van het uithoudingsvermogen/conditie
* verminderen van pijnklachten
* afname van zwellingen en oedeem
* bestrijden van overgewicht
* verbeteren van sportprestaties
* herstellen van blessures/operaties

In ons zwembad hebben wij de mogelijkheid om stroming in het water te creëren. Deze stroming bevordert de beweeglijkheid (mobiliteit). Hierdoor zullen ook honden die normaal in stilstaand water niet bewegen worden uitgenodigd tot het maken van de zwembeweging.Voor honden die niet kunnen zwemmen, geen zwembeweging maken of niet over voldoende kracht beschikken, hebben wij zwemvesten in verschillende maten.

Voorwaarden
De meeste honden komen na een doorverwijzing van de dierenarts terecht bij een hydrotherapie-centrum of fysiotherapeut met aquatrainer, al kunt u natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen. Voor elk dier geldt de voorwaarde dat de eigenaar een gezondheidsverklaring van de dierenarts moet meebrengen tijdens de eerste hydrotherapie-sessie. Hierin verklaart de dierenarts dat er geen belemmerende medische factoren zijn voor de hond om hydrotherapie te volgen en staan belangrijke medische gegevens vermeld. Als een hond bijvoorbeeld ademhalings- of hartproblemen heeft moet er wel met de nodige voorzichtigheid gehandeld worden.  

 

* Orthopedische aandoeningen die behandeld kunnen worden zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, spierdegeneratie of beschadiging (bij bijvoorbeeld kruisbanden), artrose en patellaluxatie.  Onder neurologische aandoeningen vallen hernia, spondylose (achterhandslapte of verlamming), degeneratieve myelopathie en lumbosacrale stenose (afzwakking van de zenuwen) en fibrocartilagineuse infarcten (verstoring van de bloedvoorziening in het ruggenmerg, wat verlamming veroorzaakt).

 

Jacky (Jack Russell) is na een ongeluk geopereerd aan haar linkerschouder.
Sindsdien gebruikt ze haar linkervoorpoot niet meer. Als Jacky haar poot niet meer ging gebruiken, zou haar pootje geamputeerd moeten worden.
Hieronder ziet u een filmpje van de eerste keer en daaronder een filmpje van 6 weken later.


Jacky voor de eerste keer aquatherapie

 
Jacky na 6 weken aquatherapie