Algemeen     Vrij zwemmen     Puppy zwemmen     Aqua-therapie

Hondenzwembad
Vrij zwemmen

Waarom zwemmen?
Het voordeel van trainen in water is de grotere weerstand van het water ten opzichte van lucht, de dichtheid van water is namelijk 800 keer meer dan die van lucht. Hierdoor kunnen spieren worden opgebouwd dan wel worden versterkt. In het water weegt een hond gemiddeld 90% minder dan op het land. Het is daardoor mogelijk om honden onbelast te laten bewegen terwijl de kans op (verdere) blessures nihil is en de spieren en conditie wel worden getraind.
Daarnaast vinden de meeste honden het ontzettend leuk om te zwemmen en is het een leuke manier om als baas met de hond bezig te zijn.
Zwemmen in verwarmd water zorgt ervoor dat de honden makkelijk ontspannen.

Naast het spetteren en spelen in het water zijn er belangrijke voordelen aan het zwemmen:
* de dieren ontwikkelen een goede algehele conditie
* het is goed voor het hart en de longen
* het ontwikkelt en onderhoudt de spiermassa
 * grotere mobiliteit, kracht en flexibiliteit

Alle spieren worden aan het werk gezet in een vrijwel gewichtloze omgeving.
Wanneer de hond het verwarmde water ingaat en begint te zwemmen, bereikt hij een grotere beweeglijkheid dan op het land. Daarnaast hoeven de gewrichten in het water geen schokken op te vangen.
Zwemmen is hierdoor een onbelaste lichamelijke oefening waarbij het hele lichaam betrokken is.

Per sessie gaan we uit van een half uur tot 3 kwartier.
De hond wordt voor hij/zij het zwembad ingaat eerst afgedoucht. Na het zwemmen kan de hond, indien gewenst, gewassen en drooggeblazen worden. Dit moet wel van te voren aangegeven worden, dan kunnen we er (ivm de tijd) rekening mee houden.
Vrij zwemmen is in principe zonder begeleiding. Natuurlijk zijn wij er de eerste keer bij als de hond het bad leert kennen, maar de keren daarna kunt u als eigenaar lekker zelf met de hond aan de gang. Heeft de hond na de eerste keer nog steeds begeleiding nodig, dan valt hij in het tarief voor watergewenning/begeleid zwemmen.
Sommige honden kunnen zelfs onder water leren duiken!

Eigenaren mogen helaas niet samen met hun hond zwemmen. Dit ivm de Nederlandse regelgeving betreffende openbare zwembaden.